Napster disruptede musikbranchen, Momondo vendte rejseindustrien på hovedet, MobilePay strøg med ét mange af danskernes kontantbetalinger, og sådan kunne man blive ved, brancher disruptes igen og igen.


Ny teknologi og nye forretningsmodeller omdefinerer gamle måder at gøre tingene på. Men ét sted, nemlig ejendomsbranchen, ses dette mønster tilsyneladende ikke. Er fast ejendom på forunderlig vis beskyttet mod disruption? 

Svaret er nej. Ejendomsbranchen disruptes - men det sker i slowmotion. 

Årsagen er, at de fleste processer i ejendomsbranchen er meget lange. Fra en udvikler køber jord, og indtil ejendommen springer op af jorden og omsættes til millioner, går der ofte tre til fem år. Derefter skal ejendommen stå i hundrede år.

Derfor minder arbejde med ejendomme om at sejle en supertanker. Ønsker man at ændre noget, er det vanskeligt, tidskrævende og dyrt.

Men forandringens vinde blæser. Nye tjenester som amerikanske Open Door, der anvender Big data til at analysere ejendomsmarkedet, kan nu sælge din bolig på 48 timer, til en fast pris uden om eksisterende mæglerkæder. På den hjemlige front nedbryder danske BrickShare store ejendomsinvesteringer i mikroinvesteringer, hvilket gør det muligt at handle dele af en ejendom.
 
Udviklingen af Internet of Things (IoT) til ejendomme og blockchainteknologi er andre makroeksempler, som vil gøre vores ejendomme ”intelligente” og ændre håndteringen af ejendomsdata. 

Ejendomsbranchen er under stille, zenagtig disruption – men uden den oplevelse af hast, som f.eks. præger den finansielle sektor og bilbranchen. Og nu vi er ved biler: hvor en bil for 20 år siden blot var en bil, men i dag herudover også er ekviperet med ABS, ESP, airbags, bakkamera og kommunikationsudstyr mv., ja, så bliver ejendomsbranchen på sigt formentlig også et vaskeægte ”tech-game”. Om tre til fem år har den teknologiske udvikling ændret en del af boligejernes og kontorbrugernes behov. Det giver ejendomsbranchen udfordringer - samt nye, kommercielle muligheder.