Boligmarkedet bliver ved med at være surt.
Nu har det varet langt over et år - og især ejerlejligheder i København har været ramt af det sure marked. Det har ramt mange af vores kunder i ejendomsadministrationen, og dette er en lille forklaring på hvad der er sket - sådan som jeg ser det.
Da de afdragsfrie lån blev introduceret i 2003 stod boligmarkedet lidt stille, men pludselig fik en masse mennesker nogle muligheder, som de ikke tidligere havde haft. Mange af disse muligheder var positive. Fraskilte og andre, der kom ud for en ubehagelig social begivenhed, kunne lægge lån om og blive boende i et hus, som de ellers ikke ville have haft råd til. Unge kunne købe tidligere vel vidende, at der ikke ville være nogen opsparing de første år, osv. Alt dette gav en større boligefterspørgsel - og et mindre boligudbud.
Dette gav nogle gode år men kraftige prisstigninger.
På boligsiden kunne man i starten af 2006 se, at antallet af udbudte boliger kom helt ned på ca. 32.000, og på dette tidspunkt havde disse prisstigninger udviklet sig en pyramidespilsagtig eurofori, hvor alle skulle med på vognen.
Det har jeg tidliger skrevet om, se link til anden artikkel nedenfor.
Derfor har vi også set udbudet på Boligsiden stige til ca. 63.000 boliger nu.
Der bliver dog stadig handlet boliger, og køberne er langsomt tilbage i markedet.
Priserne er stadig gode, men mange af dem, som har sat en ejerlejlighed til salg i løbet af 2006 til en fantasipris, må selvfølgelig indstille sig på, at træerne ikke er vokset ind i himmelen.
Vi ser dog, at ejendomsmæglere, der sætter realistiske priser, også er i stand til at generere en vis interesse om ejendommene.
Det vil selvfølgelig tage noget tid at få udryddet det overudbud af boliger, som er blevet skabt ved spekulation, og imens må man nok forvente, at liggetiderne er lidt længere end de kunne have været.
Det tager også noget tid at få købere og sælgere til at lægge guldgravermentaliteten på hylden. Der har været mange gode år på boligmarkedet, og mange har vænnet sig til at det var næsten risikofrit at spekulere i fast ejendom.
Det er ikke til at sige, hvor mange boliger, der skal være til salg på Boligsiden på et givet tidspunkt for at markedet er normalt, og de historiske data bliver meget usikre, når man blot kommer nogle år tilbage, da internettet jo ikke tidligere var så udbredt som annonceringsplatform, men man skal huske på, at i et normalt markedet, skal det være lidt svært at sælge en bolig, og det må gerne tage ca. 3 måneder. Hvis det går for hurtigt, så begynder euforien igen... osv.