Der er ikke meget nyt fra rentefronten.
Renterne er faldet stille og roligt gennem de sidste par måneder og der hersker ikke betydelig nervøsitet omkring renteniveauet til december, hvor rentetilpasningslånene får ny rente (refinansieringen).
Nationalbanken har indsnævret rentespændet til Euroen har som forventet, og der viser sig i udlandet nu nogle meget små rentestigninger som tegn på hvad der er i vente. Det er tegn på de forventede mindre rentestigninger, som skal komme, når krisen klinger af. Det ligger helt fast, at det nuværende renteniveau er for lavt til at det kan holde i en længere periode. Spørgsmålet er bare om man vender tilbage til et niveau mellem 3,5% til 4,5% eller man får en inflationsdrevet rente der kan blive væsentlig højere. Måske op imod 6-7%. Men lige nu er der en stabiliserende konsolidering i gang og den korte rente har været svagt faldende siden sommer og ligger lige nu på 1,77% mod de 5,2% man fik sidste år.
Alt i alt ser situationen dog meget fornuftig ud for de flekslånere, der skal refinansiere til december, for stabilitet og kontrol er med til at give lave renter, og vi skal nu til at give vores anbefaling af hvad man gør i forhold til refinansieringen.
Langsigtet er vi ikke i tvivl: Renter vil forblive forholdsvis lav og det er de vi selv agere efter.
Risikoen er dog, at der er blevet lukket for mange penge ud i systemet. Til næste år bliver der lukket endnu flere penge ud i de europæiske økonomier med de budgetterede underskud på de offentlige finanser, og hvis ikke ECB og Nationalbanken kan styre inflationen, så vil det kunne resultere i ukontrolleret inflation, som igen vil presse renterne i vejret.
Risikoen kan også komme fra den anden side af Atlanten, da USA har en stor gæld, og et større behov for at generere inflation. Det kan vi godt forestille os smitte af på Europa.
Lidt inflation her og nu til at lukke luften ud af de bobler, der er blevet skabet, kunne måske være meget rart, men vi tror ikke meget på det. Inflationsbekæmpelse er højt prioriteret i Eurozonen, og der er ingen tegn på, at vi skal have inflation på en sådan måde, at det vil kunne løfte de korte renter op på et ukomfortabelt niveau.
Med der er selvfølgelig en risiko, og det kunne da være komfortabelt at ligge i en fast rente. Prisen er bare ikke rimelig. Med en et-årig rente under 2% 2 % og en 30-årigt rente omkring 5 %, er der rigtig stor forskel på den korte og den lange rente, og man skal huske på at de fleste af lån jo aldrig løber i 30 år. De omlægges typisk inden for 7-8-år.
Sidst men ikke mindst skal man huske at man kun skal forsikre sig mod ting man ikke har råd til sker! Det fleste af vores andelsboligforeninger har en meget lav belåningsgrad. Typisk 3-5.000 kr/kvm og det har jo ikke givet problemer at betale 5,2% som vi har gjort i år og 7% kan også klares. En højere rente, som følge af inflation betyder jo ofte også højere løninflation og så kan boligafgiften følge med uden at folk bliver fattigere. Det eneste sted hvor dette ikke nødvendigvis er sandt er i foreninger med mange pensionister. Her kan behovet for rentesikring være større
Vores anbefaling er derfor, at hvis man har valgt en kort rente, så skal man holde fast i den, også hen over den næste rentetilpasning, selvom det nok bliver dyrere at refinansiere til 2011, men det kommer næppe op på det 5 %, som er den lange rente nu.
Man kan også blive fristet af at låse renten i en 3-årig eller 5-årig rente. Det er også lave rentesatser for tiden. Dette bliver dog grundlæggende et spørgsmål om timing. Hvornår er det lige, at renten vil stige – og hvor meget? Bliver det næste år eller næste år igen? Det bliver rent gætværk, men den skal nok stige lidt, og det er vores bud, at der er næppe noget stort tab eller noget stor gevinst i at lægge sig i en 3-årig rente.
Den 5-årige rente er en tak dyrere, og den koster ca. 0,5% mere end den 3-årige rente, dvs. at rente skal være mere end 1,25 % højere end den 3-årige rente i hvert af de sidste to år før de kan svare sig at tage dette lån.
Disse betragtninger er de rente spekulative betragtninger, og det er dem som har betydning for de foreninger, som har en lav belåningsgrund, og som ikke har særligt behov for at fokusere på en stabil boligafgift. Hvis lånet er større, og det er vigtigt at sikre en stabil boligafgift, bliver det naturligvis mere relevant at overveje en fastlåsning, men det gælder få af jer.
Vi står naturligvis til rådighed for uddybende drøftelser af disse problemstillinger.
Fristen for ændringer af eksisterende rentetilpasningslån er forskellige i hvert realkreditinstitut, men RD har ligger først med 1/11.