Hvad sker der på TV fronten i disse dage og hvad er mulighederne omkring nye tjenester, billigere ydelser og bedre indhold? I 

Indlægget her tager udgangspunkt i den sidste tids artikler og blogindlæg omkring emnet, mixed med lidt eksotiske indslag fra ind og udland… nok mest det sidste.

Hvis vi tager udgangspunkt i IT- og Telestyrelsens anbefalinger i en analyse fra december 2010, at “det er et væsentligt konkurrenceparameter for bredbåndsudbydere at kunne tilbyde triple-play-løsninger (på alle platforme) i reel konkurrence med TDC.” Og samtidig lyder det TDC-konkurrenterne Telia og Waoo at det det er ikke muligt at tilbyde tv-produktet grundet de regulatoriske og økonomiske forhindringer de mener eksistere på IPTV markedet.

På triple-play arenaen er der først og fremmest TDC med TDCTV også kendt som en del af Home-triologien med ”37 tv-kanaler gennem dit telefonstik” og Yousee’s kabeltv som i den store pakke tilbyder danskerne adgang til hele 61 kanaler, hvori der er medregnet lidt infokanal, folketingsTV og over 11 duplikerede kanaler, der sælges som HD eller naboregions kanal (TV2) – I princippet de samme programmer, som hovedkanalen, som så sendes i HD eller næsten HD format. Jo, det er da en bedre oplevelse, at se en næsten HD udsendelse end en almindelig digital udgave af samme program eller fodboldkamp.

Yousee Cinema er blevet lanceret som en Samsung app tjeneste, hvor det eneste umiddelbare krav er en 2mb bredbånds forbindelse uanset internetleverandør og et Samsung TV med Samsung Apps store. Efter sigende kommer web-tv og adgang til offentlig filmarkiv også i løbet af 2011. til hvem, hvor og hvornår – vides endnu ikke.

Stofa er da også med i Web-TV slaget. Her er det dog Zaptor der forfriskes med en iPhone og iPad eller android app, hvor man som mediekonvergens – tilbyder en zaptor-service som gør brug af eks. iPad eller en Xoom til at se eller finde informationer om tv udsendelser eller tv-arkiv data. Eneste umiddelbare krav er så, at man skal være på en Stofa bredbåndsforbindelse på 8 Mbit eller derover, for at få adgang til WebTv. – allerede sidste år, frigav Stofa web-Tv til at virke og formidle TV til boligens PCer mm.

På ADSL er Stofa også aktiv med IPTV, men har indtil videre, formentlig, kun kunne samle omkring 5000 IPTV-kunder mod TDCs omkring 126.000 kunder med ADSL produktet HomeTrio. Martin Sandvad fra Stofa udtalte i forbindelse med den tjeneste, på Stofas presseside, at Ipad’en giver et fantastisk indblik i Zaptors indhold, på en nem og tilgængelig måde – så du i langt højere grad selv vælger hvad du vil se – og hvornår du vil se det. Det er bevidst tv-sening, siger han.

Andre spillere på det danske ADSL/IPTV-marked er Perspektiv Bredbånd som nu også får følgeskab af Fulllrate som er på vej med deres egen IPTV løsning, der sikkert bliver en TDC-TV med Fullrate skin.

Umiddelbart er det danske udbud af TV og indhold, egentlig ikke så ringe – hvis det ikke lige var fordi man, en gang imellem, ikke kunne lade være med at skele til vores nabolande som eks. Tyskland– Deutsche Telecom har deres egen version af IPTV over DSL, der blev lanceret nogenlunde samtidig som TDCTV i midten af 2000’erne – Her er der en række forskellige varianter af duo/trio produktet som sigter på at tilfredsstille og udfylde kundernes reelle behov… Blandt andet er der varianten flatrate telefoni og tv alene, altså uden internet – i både store og mindre pakker, alle med PVR indbygget. Og de fås selvfølgelig også med Internet.

Til stor forskel på de danske pakker så er prisen på en Deutsche Telecom TV/Telefoni med 70 tv-kanaler og flatrate telefoni til fastnet – 209kr/md. Og udbygges løsningen til den helt store underholdningspakke – med optil 16Mb/s internet, sikkerhedspakke, flatrate-telefoni til både mobil og fastnet med et mindre ocean af tjenester og sidst men ikke mindst 80 TV og film kanaler, frit adgang til PVR, Tid-forsinket tv, broadcast TV arkiv, osv osv. .. til 373kr/md.

Kigger vi over kanalerne øst og vest – Er der masser at tage af – Svenske Comhem har en XL Tv løsning på 67 kanaler – til 400 Svenske Kr. eller 332 Danske kr. (inkl. Kortafgift) sendes godt nok over kabeltv, men indhold og tjenester – overskygger tifold TDC’s traditionelle og inspirationsforladte kanaludvalg.

Mod vest i UK, er der Freeview der nok mest af alt er ment som et alternativ som Boxertv – Men igen med 50’ gratis kanaler i forhold til den lille håndfuld kanaler Boxer kan præstere. Og så kan man tilkøbe plus og HD pakker med mediecenter, PVR, HD, iPhone styring osv.

Det stopper ikke der. Helt ude i vest er det endnu vildere – Cablevision tilbyder i US en iPad tjeneste alá– Stofa’s Zaptor web-tv – En af forskellene er at abonnementet dækker op til 3 iPads eller lignende, som så har adgang til 300 TV-kanaler – Dog kun på 2 samtidige dimser – minusset er dog, at del af de smarte tekniske detaljer som PVR osv. ikke er løst endnu og først forventes løst henover sommeren.Vi lader billedet stå. Og undlader at se på de franske, Hollandske eller Asiatiske tilbud, da det bliver alt for deprimerende.

Her følger en liste en grovkornet liste over TV-udbydere er der på det danske marked:

På satellit eller tv-sendenettet:Boxer – tv-sendenettetCanal digital – satellitViasat / Viasatplay – satellit

DSL:Fullrate (TDC) – IPTV over DSLPerspektiv bredband – IPTV over DSLTDC – TDC TV- IPTV over DSLTelia – IPTV over DSL

Antenne- og bolignet:Alt i boks – Kabeltv/ IPTV til foreningerAndels.net – Kabeltv til ØsterbroantenneforeningCirque – servicerer og administrerer kabeltv til foreningerComflex – Kabeltv til foreninger (Kun Ishøj)Comx – Kabeltv/ IPTV til foreningerDansk Kabel – Kabeltv/ IPTV til foreningerGlentevejen – Kabeltv til foreningerNovomatrix – IPTV til foreningerParknet – Kabeltv til foreningerStofa – Kabeltv / IPTV til foreningerYousee – Kabeltv/ IPTV til foreninger og over fiberWaoo – Kabeltv/ IPTV til foreninger og over fiber

Bolignet:Jaynet – Kun telefoni og bredbåndDansk net – Kun telefoni og bredbåndFiberby – Kun bredbånd og telefoni

SlutbemærkningHvis du giver dig tid til at kigge alle de danske udbyderes kanalpaletter igennem, vil du opdage at de er utrolig ens i deres reelle indhold og pakkesammensætninger. De indeholder med få varianter stort set det samme op til priser der ligger inden for 100kr/md af hinanden. Det de danske udbydere adskiller sig fra er service, tilstedeværelse, troværdighed og add-ons. Men desværre ikke indhold. Jeg ville personlig gerne have perspektiv BB eller Comhem til København og omegn, med deres svenske pakker og internettjenester, da jeg mener, det være en gevinst for danskerne. En anden ide kunne være at Deutsche Telecom flyttede deres nordlige grænse for bredbåndsudrulning til Kongeåen, sådan at sønderjyderne også fik mulighed for at se fjernsyn.

Kilde: Artiklen er udarbejdet af Steen Henri Jensen fra IPAdvisor.
IPAdvisor er en uafhængig rådgiver inden for netværk og TV og kan bl.a. bistår boligforeninger med optimering af deres installationer og aftaler på dette område.
Læs evt. mere på Steens blog