Kommentar af dir. Rasmus Juul Nyholm i Berlingske Business 6. februar 2018.
Husker du Hollywood-dramaet »The Perfect Storm« med George Clooney og Mark Wahlberg, der sejler en lille fiskekutter op ad en bølge, som bare fortsætter og fortsætter og til sidst slår båden til pindebrænde?
Danske boligejere kan ende i båd med Clooney og co., hvis de rammes af en perfekt storm over boligmarkedet.
Udtrykket »Den perfekte storm« henfører til, at en række usædvanlige forhold indtræder samtidigt og dermed skaber en superbølge, der bringer kaos med sig. Selvom medierne – herunder analytikere og økonomer – i øjeblikket fokuserer på vækst, fremgang og stigende boligpriser, så springer flere økonomiske faresignaler ikke desto mindre i øjnene. Det kræver nemlig ikke megen fantasi at identificere en række begivenheder, som næsten må ske inden for de kommende et til to år. Og som akkumuleret i én superbølge vil kunne ramme boligejerne med stor kraft.
Renten er stadig meget lav, men i USA er man begyndt at hæve renten, inflationen er begyndt at krybe op, og ECB bliver nødt til at standse pengepressen på et tidspunkt – måske om et år. Læg dertil begyndende flaskehalse på jobmarkedet inden for bygge- og anlæg samt IT, hvilket potentielt kan drive lønninger, priser og renten op herhjemme.
Boligpriserne styrtdykker i Oslo og Stockholm, hvilket kan være et forvarsel om nye tider i København. Det ville være naturligt. Ejendomsmarkedet, også i de store byer, korrigerer sig med jævne mellemrum. En kombination af de nye strammere kreditregler og en pludselig forøgelse i udbuddet af nybyggede ejerboliger, kan give et prisfald i Danmark.
Brexit tager nu form, men vi har endnu ingen konsekvenser set. Ikke officielt. Men flere end 50.000 danskere lever af eksporten til England, og det er usikkert, hvordan f.eks. nye handelsforhindringer som ekstra papirnusseri, toldbarrierer og et svagt pund vil påvirke vores eksport og økonomi. En fuldskala-Brexit vil uden tvivl ramme vores økonomi mærkbart – selvom der er ét år til, er danske og udenlandske virksomheder allerede begyndt at tage deres forholdsregler.
I 2020 rammes de danske boligejere af det nye ejendomsskattesystem. Ideen med systemet er, at de store værdistigninger skal beskattes hårdere. Dette er fornuftigt på mange måder, men effekten ser ikke ud til at være regnet ind i markedet. Politikerne har godt nok givet boligejerne en skatterabat, som gør, at mange ikke mærker de nye skatter direkte. Imidlertid viser beregninger fra bl.a. Realkredit Danmark, at effekten af de nye skatter på ejendommens handelsværdi, og dermed hele boligmarkedet, kan blive minus 10-15 pct.
Det meste af ovenstående kommer til at ske, selvom vi ikke kender timingen og effekten. Men indtræffer alle scenarier på samme tid, så rammes danske boligejere af »en perfekt storm«, der betyder færre bolighandler og faldende boligpriser.