Ejendomsmarkedet har haft et lille dusin vigtige handler den seneste måned. Men før de professionelle ejendomsaktører for alvor lader champagnepropperne springe i kølvandet på coronakrisen, så skal herfra lyde en opfordring til ikke at springe ombord i den overoptimisme, som bl.a. hersker på aktiemarkedet.

Lige nu og her tårner voldsomme problemer sig op, hvilket bør mane til forsigtighed. Især tanken om at flere af disse, eller alle, manifesterer sig samtidig i en perfekt storm, bør få ejendomsbranchen til at sove uroligt. 

Priser skal ned

Værst ser tingene ud inden for hotel- og retailbranchen. De små butikker, visse kæder og hotellerne lider, og det kommer til ramme ejendommenes værdi og dermed bankerne.

Ser vi på hele ejendomsmarkedet, må pressede sælgere i de kommende måneder formentlig sælge ud af arvesølvet til en lavere pris. Og så kommer transaktionsmarkedet først op i omdrejninger sidst på året, fordi de professionelle, udenlandske investorer formentlig først vil rejse til Danmark og besigtige ejendomme efter sommeren. Altså færre udenlandske opkøb.

Faldende eksport og voksende gæld
Herudover vil flere makroøkonomiske problemer sandsynligvis kun mindske ejendomsinvesteringerne, fordi de professionelle investorer får færre penge mellem hænderne. 

200.000 danskere er på lønkompensation. Et stort antal SMV’er kæmper for livet. Samtidig stiger prisen på risiko og dermed investeringer. 

Læg dertil at Danmarks eksport ifølge Statsministeriet i år falder 8,9 procent, samt at skattestigninger, den voksende, globale statsgæld og gryende handelsspændinger mellem USA og Kina meget vel kan dæmpe den økonomiske vækst - og investeringslysten yderligere. Pyha!

Genåbningen af Danmark signalerer, at vi er på rette vej. Masser af kapital vil drive ejendomsmarkedet fremad - og det vil rejse sig igen, men langsomt. I de kommende måneder er sigtbarheden lav, og det bør mane til eftertanke.