Danskerne forguder ejerboligen. Men i virkeligheden er lejeboligen et bedre valg for flere og flere, fordi den giver øget fleksibilitet og frihed, mener direktør Rasmus Juul-Nyholm hos Cobblestone Property Management.

Kronik bragt i Berlingske Business lørdag d. 9. juni 2018

Danskerne er tossede med at eje deres bolig og tælle friværdi. Alligevel tipper billedet støt og roligt til fordel for lejeboligen.

Siden 2010 er antallet af lejere steget med omkring 400.000, mens antallet af ejere er stagneret. Det viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik.

Hvorfor? Jo, for mange er det markant bedre at leje end at eje.

Traditionelt drømmer danskerne om at eje og dø i et ordentligt friværdidrøn af en villa. Men ejerboligen er dog langt fra den optimale boligform for os alle. Opsparing i mursten er ikke den hellige gral.

Livskriser smadrer boligøkonomien

Går vi gennem livet uden nævneværdige kriser og med en stabil indtægt, så er ejerformen en god investering. Måske endda lukrativ, hvis vi på det rette tidspunkt køber en centralt beliggende bolig i en storby.

Set over et helt liv er det imidlertid langt fra alle, der har stabile livsforhold. Og så kan det være en klar fordel at bo til leje.

Bliver du skilt – og det gør hvert andet ægtepar -, førtidspensioneret – det sker, ifølge Ugebrevet A4, for 26,9 borgere per 10.000 indbyggere i den arbejdsdygtige alder -, eller falder din indtægt, fordi du bliver afskediget eller tvunget på deltid, ja, så ændres forudsætningerne fundamentalt for investeringscasen i din bolig. 

Du risikerer teknisk insolvens og at skulle sælge med tab. De historisk høje antal tvangsauktioner i 1992-93 samt i kølvandet på finanskrisen er skræmmende eksempler på, hvor galt det kan gå.

Mere frihed, mindre hamsterhjul
Men også udviklingen på arbejdsmarkedet og hos danskerne selv taler for, at flere, med ro i maven, i dag kan underskrive en lejekontrakt.

Danske arbejdstagere får generelt en stadig løsere tilknytning til jobmarkedet, viser en rapport fra det europæiske forskningscenter ETUI. Mange ønsker mindre hamsterhjul og mere fleksibilitet i forhold til deres arbejde. 

De seneste fire år har det danske arbejdsmarked skabt flere deltidsjob end fuldtidsjob. Samtidig har godt hver tredje virksomhed, ifølge Berlingskes Toplederpanel, gennem de seneste fem år oplevet flere freelancere og projektansættelser. 40 procent af virksomhederne venter, at tendensen fortsætter.

Er man freelancer, deltids- eller projektansat, stiger den økonomiske usikkerhed. Så er det decideret smart at bo til leje, da man hurtigt kan flytte til en billigere bolig.

Schweiz inspirerer
Samtidig er der fornuft i at skifte hyppigere ud i boligen, når boligbehovene ændres. I Danmark bygger husejere om på huset i stedet for at flytte, men i Schweiz viser de en anden vej. Mere end 55 procent bor her, ifølge Eurostat, til leje. Altså næsten 15 procent mere end i Danmark og 25 procent mere end EU-gennemsnittet. Næsten dobbelt så mange schweizere som danskere bor i en lejlighed. Udover at det er billigere at ringe efter flyttevognen end at fatte murskeen, betyder det også færre huse og haver, der skal fyldes med ting, mindre energiforbrug og dermed mere grøn bæredygtighed.

Lejere sparer også op
Flere og flere vælger altså lejeboligen og ekstra frihed og mobilitet. Friværdi er der ikke, men husk på, at lejerens boligudgifter ofte er lavere end ejerens nettoboligudgifter. Denne besparelse kan lejeren anvende til f.eks. at polstre sin pensionsopsparing eller øge privatforbruget. Det er også værd at tælle med.