Der tegner sig nogle nye tendenser for ejendomsbranchen ved en af verdens største internationale ejendomskonferencer, som netop har været afholdt i Cannes.
Efter at have fordøjet årets MIPIM-konference tegner der sig især tre tendenser som jeg synes er værd at tænke lidt over:
- Branchen har lige nu en let fod på speederen
- Bæredygtighed og FN’s verdensmål er kommet for at blive
- Tech fylder stadig bemærkelsesværdigt lidt i ejendomsbranchen
Branchen har en let fod på speederen
Der er stadig fart på i ejendomsbranchen og den generelle stemning er at det går godt. Der er dog også en klar undertone af, at det måske går lidt for stærkt og at der er en forandring i vente. Man lytter sig til en vis begyndende forsigtighed og jeg noterede mig nogle simple, men også tydelige tegn på begyndende tilbageholdenhed. Jeg kunne f.eks. ikke undlade at bemærke at cateringen faktisk var sparet væk på en langt række receptioner og events, hvor den tidligere var normal. Man kunne faktisk snige sig småsulten gennem en dag på MIPIM! Samtidig var der ikke åbenlyse tegn på ekstravagante fester og middage - eller også var jeg bare ikke inviteret… Nogen står stille og afventer, andre køber og sælger, men det er som om at det hele foregår med et element af forsigtighed som er ny, og nok meget sund.
Bæredygtighed og FNs verdensmål er kommet for at blive
FN’s verdensmål, grønne løsninger, bæredygtighed, recycling, upcycling, mv. er omnipresente temaer. Det interessante er at disse ord og koncepter, på meget kort tid, er blevet en del af den accepterede ejendoms-jargon. Ingen griner af dem eller skubber dem overbærende til side. Diskussionen centrerer sig om to ting. 1) Vil køberne/lejerne betale (mere) for at få sådanne elementer i deres byggerier? og 2) Hvordan griber man det an i praksis? Jeg tror, at det store fokus på om der er betalingsvilje, er en overspringshandling og et tegn på branchens manglende evne til at løfte blikket fra regnearket. Om få år tror jeg slet ikke at man kan komme uden om at de bygninger vi lever i skal have sådanne elementer. I en tid hvor behovet for at differentiere ejendomsprodukterne er større end nogensinde, så er disse nye vinkler en gavebod af muligheder og ikke noget man skal finde det direkte afkast i. Når det er sagt, så vil jeg dog sige, at det er utrolig positivt som branchen har taget den nye dagsorden til sig så hurtigt. Begge overvejelser (afkast og hvordan) er trods alt positive overvejelser, og hvis du er i tvivl, så tænk på, at for blot to år siden, var temaet helt marginalt – nu er det på toppen af dagsordenen.
Tech fylder stadig bemærkelsesværdigt lidt i ejendomsbranchen
I modsætning til den grønne og sociale dagsorden, så er den teknologiske dagsorden, som nu har fået det samlende, men noget upræcise navn Proptech, en tankevækkende svag position. Tech fyldte mere på MIPIM i år end sidst år, og få år før var det slet ikke til stede som selvstændigt tema. Men tech er stadig underlig umodent i en ejendomsmæssig sammenhæng. MIPIM prøver at fremme dagsordenen og deres position i Proptech, men de gør det ikke godt, og i det danske miljø i Cannes er det ikke til stede. Jeg tilbragte en del tid på tech-delen af messen, men der mødte jeg kun én dansker - og ham havde jeg selv inviteret med. Det er lidt underligt, for der er så meget på vej, bl.a. teknologi til understøttelse af transaktioner, sensorer, byggematerialer, grøn energi, visualisering og salgsstøtte. Det er en ny fantastisk værktøjskasse der lukker sig op, men meget opmærksomhed – det får den ikke. Igen er det regnearket der taler – Kan det betale sig? Vil folk betale mere for det? Jeg mener det rigtige spørgsmål er: Hvem gider om ti år at bo i en ”dum” ejendom, når den for ganske få procent i ekstra investering kan være ”intelligent”?