Det er ikke altid let at vælge bolig. Her er nogle spørgsmål, som man kan stille sig selv i forbindelse med valget.

Hvilket område vil vi bo i ?

Det er ikke tilfældigt, at beliggenhed betyder så meget, når man skal vælge bolig. Ved vurdering af beliggenhed, skal man tænke på mange forskellige forhold: Arbejdet, fritidsinteresserne, børnenes skole, familien, vennerne, priserne og miljøet for blot at nævne nogle.

Skal det være villa, rækkehus eller lejlighed?

Villaer har meget udenomsplads til glæde bl.a. for børnene, og man kommer på afstand af naboerne. Til gengæld skal huset og haven holdes. Det kræver, at man vil blive bruge lidt mere tid (eller penge) på sin bolig. I rækkehuse er man kommet lidt tættere på naboerne. Det kan være en fordel for børnene, at der ofte er knyttet fællesarealer til en rækkehusbebyggelse. Haven er mere overskuelig at holde, men der er selvfølgelig heller ikke så meget af den. I lejligheder er man tæt på sine naboer. Til gengæld vil al den udvendige vedligeholdelse ske gennem ejerforeningen, så man skal kun bekymre om det indvendige.

Skal det være gammelt eller nyt?

Gamle huse kan være charmerende, og nye huse kan være praktiske. Et gammelt hus vil ofte kræve mere vedligeholdelse end et nyt hus. Der vil være et større behov for løbende vedligeholdelse, når huset kommer lidt op i alderen. De enkelte bygningsdele holder jo ikke evigt. Hvis huset er i dårlig stand ved indflytningen vil det måske også kræve meget tid og mange penge at sætte huset i stand. Det giver sig naturligvis udslag i prisen, men det er vigtigt, at man også har nogle nogenlunde realistiske forventninger til, hvad det skal koste at sætte ejendommen i stand. Det skal jo på en eller anden måde lægges oven i prisen.

Hvordan er vores situation om 10 år?

Det er både dyrt og besværligt at flytte, så hvis det er muligt at foregribe begivenhederne lidt, kan man måske spare en flytning. Det kan være et spørgsmål om at sikre sig et ekstra børneværelse, når man alligevel venter at få brug for det. Det kan også være et spørgsmål om at undgå en 4. sals lejlighed, når man er op i årene og flytter fra parcelhuset og ind i en ejerlejlighed. Det kunne jo gå hen og blive et problem at komme op ad trapperne.

Der kan være mange andre forhold, som har betydning. Det vigtigste er, at I opstiller nogle forventninger til jeres fremtidige bolig. De kan måske ikke blive indfriet alle sammen, for det er måske også et økonomisk spørgsmål. Men så ved I i hvert fald med jer sig, hvor I går på kompromis med jeres egne forventninger, når I står overfor den ejendom, som I ønsker at købe.