Det er sommer, og der sker ikke så meget i Danmark for tiden. Den 31. juli er dog en af årets faste mærkedage i renteverden. Har man et godt gammeldags fastforrentet lån i en konvertibel obligationsserie, kan det opsiges til indfrielse med to måneders varsel til en rentetermin. Det betyder, at den 31. juli er frist for opsigelse af lån til den 1. oktober termin.

Vi står ikke overfor en konverteringsbølge lige nu. Obligationskurserne ligger lavt og stabilt for tiden. 2 %, 30-årige obligations handles i dag d. 27. juli til kurs 98,2 med afdrag og 96,7 uden afdrag. 2,5 % obligationerne ligger alle over kurs 100, og er derfor ikke tilgængelige.

Vi har været der før, så de fleste, der har haft mulighed, har nok allerede konverteret og man bør nu ligge i 2,0% eller 2,5%.

Man skal dog være opmærksom på, at for hvert år, der går, bliver et realkreditlån et år kortere. Tog man et 30-årigt lån for 10 år siden, så har man i dag i realiteten et 20-årigt lån – måske til 3%. Et 20-årigt lån kan i dag finansieres med en 1,5% obligation, der handles omkring kurs 99, så man kan effektivt sænke sin rente ganske betydeligt på denne måde.

Det betyder, at der altid kan være nogen, der kan få noget ud af at konvertere, selvom de egentlig ligger i hvad der ligner et fint lån.

Vi forventer os ikke så meget af rentemarkederne i den næste periode. Vi har opgivet at forstå, hvad der foregår i USA og i England. Men generelt set må vi nok antage, at de forskellige og til tider uforudsigelige politiske tiltag i de to lande nok nærmere er med til at presse den europæiske – og dermed også den danske – rente nedad, snarere end opad.

Det er dog ikke det samme som, at man helt skal glemme at man har et realkreditlån.